Philips Hue

Bluetooth of Hue Bridge

Bluetooth of Hue Bridge
Philips HueBluetooth of Hue Bridge

Ga je Philips Hue lampen bedienen met Bluetooth of Hue Bridge? Als je nieuw bent met Philips Hue kom je direct voor een aantal moeilijke keuze. Hoe ga je de lampen bedienen? Welke verschillende kleuren lampen zijn er en welke mogelijkheden bestaan er? WeChecked zocht de verschillen tussen de bediening van Bluetooth en Hue Bridge voor je uit.

Hue Bridge

Vanaf het begin dat Philips Hue lampen op de markt bracht was een zogenaamde Hue Bridge noodzakelijk. De Hue Bridge is een brug die verbinding maakt met WiFi (via je router) en je Hue lampen. De Hue Bridge heeft veel voordelen en is door de jaren doorontwikkeld. Zo wordt Apple’s Homekit ondersteund zodat je met Siri lampen kunt bedienen. Door de grotere ronde knop kun je eenvoudig een nieuwe apparaat koppelen aan het Hue systeem. Doordat de Bridge verbonden is met het internet krijg je regelmatig updates voor de bridge en lampen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om op afstand lampen in of uit te schakelen. Dit laatste is handig handig als je vakantie modus in wilt schakelen als je op Schiphol staat (dit is een waargebeurd scenario..). 

Bluetooth

Ben je nog niet in het bezit van een Bridge dan kun je kiezen om met Bluetooth je lampen te bedienen. Een van de hoofdredenen om te beginnen zonder bridge is dat je met een paar lampen Philips Hue kunt ervaren en kunt experimenteren. Wel is er een keerzijde, namelijk dat je minder opties niet tot je beschikking hebt zoals automatisering of lampen buiten huis kunt bedienen. Daarnaast is er een limiet aan lampen dat je per zone kunt bedienen. Je moet in de buurt van de lampen zijn. De afgelopen jaren heeft Signify nieuwere Hue lampen standaard met Bluetooth ondersteuning voorzien zodat je bijna elke lamp kunt bedienen zonder een Bridge. 

Mogelijkheden die beide ondersteunen.

Er zijn veel mogelijkheden die door beide manieren van bedienen wordt ondersteund. Zo kun je altijd lampen dimmen, timers zetten, werkt het met alle kleur type lampen en kun je gebruik maken van vooraf ingestelde scenes.

Dimmen

Een van de voordelen van Philips Hue lampen is dat je ze kunt dimmen. Dit kun je zowel met de app als een Hue Dimmer switch. Dimmen kun je altijd ongeacht je keuze voor bluetooth of Hue Bridge bedienen.

Timers

Het gebruik van timers kan soms handig zijn, voornamelijk als je aan het koken bent of even ongestoord een boek wilt lezen. Je hoeft niet te schrikken van een hard geluid maar door simpelweg een knipperende lamp ben je op de hoogte dat de timer is verlopen. Het gebruik van de timer functie werkt zowel voor bluetooth en de Bridge.

White, White Ambiance en Color Ambiance ondersteuning

Philips Hue kent 3 type kleuren lampen. Of je nu een White, White ambiance of Color Ambiance lamp hebt, alle drie de types worden inmiddels door Bluetooth ondersteund. Ook nieuwere lampen zijn met Bluetooth voorzien zodat je gemakkelijk kunt instappen in het Hue ecosysteem.

Vooraf ingestelde scenes

De standaard Philips Hue app en Hue Bluetooth app komen beide met vooraf ingestelde scenes. Het maakt niet uit voor welk type bediening je kiest. Je krijgt alle scenes kado en kun je direct aan de slag om Hue te ervaren. 

De verschillen tussen Bluetooth en Hue Bridge

Meer of minder dan 10 Hue producten

De keuze voor het bedienen van de lampen via Bluetooth of Hue Bridge hangt ook van je verwachting af. Verwacht je meer dan 10 Hue producten zoals lampen, accessoires in of rondom je huis? Dan ben je genoodzaakt om een Hue Bridge te nemen. De Hue Bluetooth app kan maximaal 10 lampen aan. De Hue Bridge ondersteund maximaal 50 Hue producten. Mocht je alsnog in de knel komen, dan kun je zelfs een tweede bridge gebruiken. Vanaf de Hue app versie 4 is het nog eenvoudiger om te wisselen tussen bridges. Dit is ook handig als je ruimtes in je huis wilt scheiden.

Spraakbediening

Niet alleen het maximaal aantal producten is afhankelijk van je keuze. Ook het gebruik van spraakherkenning kan je aanzetten om voor bluetooth of Hue bridge te kiezen. Met de Hue Bluetooth app wordt Google Assistance en Amazon Alexa ondersteund maar kun je geen Siri gebruiken (voor de Apple gebruikers onder ons). De Hue Bridge ondersteund ze allemaal en kun je lampen bedienen via de Apple Home app.

Automatiseren (alleen met Hue Bridge)

Een van de handige mogelijkheden van Philips Hue is het automatiseren van je lampen. Zo werkt het systeem voor jou in plaats van jij voor het systeem. Je hebt dan ook minder de Hue app. Automatiseren werkt enkel met een Hue Bridge omdat je voorkeuren worden opgeslagen en het systeem 24/7 controleert of een automatisering aan of uit moet. 

Communiceert met Hue producten (alleen met Hue Bridge)

Philips Hue bestaat uit meer dan enkel lampen. Het ecosysteem heeft ook bewegingssensoren, dimmer switches, slimme stekker, Wall switch module en meer. Veel producten werken niet zonder een bridge omdat de communicatie doorgezet moet worden op het juiste moment. Mocht je echt twijfelen of je deze producten gaat gebruiken, bekijk dan eerst wat de accessoires allemaal doen. Ze komen in veel situaties handig van pas als je even niet je telefoon bij de hand hebt (of uit je broekzak / tas wilt halen).

Synchroniseren met beeld en geluid (alleen met Hue Bridge)

Een van de unieke mogelijkheden die Philips Hue biedt is het kunnen synchroniseren van je lampen met beeld of muziek. Zo kun je beelden van je TV met een Hue HDMI Sync Box kleuren synchroniseren naar je lampen die mee veranderen met het beeld. Een andere (goedkopere) optie is het gebruik van de Sync app die je kunt installeren op een gewone windows PC of Mac. Via een Hue Bridge communiceert een apparaat met je lampen en ervaar je echt ‘surround verlichting’.

App updates

App updates zijn voor een smarthome gebruiker altijd belangrijk. De nieuwste features en gebruikerservaringen worden vaak in nieuwe updates verwerkt en worden regelmatig naar eindgebruikers uitgestuurd. Omdat het grootste deel van de Hue gebruikers een Bridge heeft (mede door de aanschaf van een starterkit waar een Bridge bij zit) worden grotere software updates altijd eerst voor de standaard app uitgebracht. Hier worden de eerste ervaringen geanalyseerd en kan (indien nodig) nog teruggerolt worden door Philips. De Bluetooth app ligt dus achter, wat niet altijd kwalijk hoeft te zijn omdat de bugs uit de standaard versie niet meegaan met een nieuwe Bluetooth app update. 

De keuze is aan jou.

Zoals je kunt lezen zijn er veel keuzes om te overwegen om Philips hue lampen te bedienen met enkel Bluetooth of de Hue Bridge. Wij hopen met dit artikel de keuze eenvoudiger voor je te hebben gemaakt en wensen je alvast, ongeacht je keuze veel plezier Philips Hue plezier toe!

Tip: Heb je een Philips Hue lamp op het oog of wil je ontdekken welke Hue producten er allemaal zijn? Bekijk ons Philips Hue overzicht en zie eenvoudig de beschikbaarheid en prijzen van meerdere winkels.

Bluetooth of Hue Bridge vragen: