Philips Hue

Philips Hue automatisering

Philips Hue automatisering
Philips HuePhilips Hue automatisering

Met Philips Hue automatisering maak je je lampen nog slimmer. Door slim de mogelijkheden van automatiseren in te zetten heb je minder de Hue app nodig en werkt het systeem voor je in plaats van jij voor het systeem.

Met Philips Hue automatisering creëer je ‘recepten’ die een lamp, ruimte of zone kan uitvoeren. Je hoeft dus niet handmatig elke dag de lamp zelf aan of uit te zetten maar kan dit volledig geautomatiseerd op basis van tijd of evenement (zoals zonsopgang).

Automatisering inschakelen met de Philips Hue app

Automatisering kun je eenvoudig inschakelen via de Philips Hue app. Onderin de navigatie is een speciale plek ingericht om automatisering te creëren en in/uit te schakelen. Zodra je op de knop Automatiseren drukt zie je alle mogelijkheden. Heb je eerder automatiseren aangezet, dan zie je niet in dit overzicht welke actief zijn. Je moet per onderdeel bekijken of een routine actief staat. Wellicht wordt dit ooit in een nieuwe software update beschikbaar gemaakt zodat je nog sneller routines aan of uit kunt zetten en dus niet meer hoeft te zoeken.

Benodigdheden voor automatiseren

Uiteraard heb je de Philips Hue App nodig om een automatisering in te stellen, maar je hebt ook een Hue Bridge nodig om het signaal op het juiste moment naar de lampen te sturen. Daarnaast bied een bridge nog veel meer mogelijkheden.

Alle bestaande automatiseringen voor Philips Hue

Er zijn al behoorlijk wat automatiseer mogelijkheden die Hue aanbied: Home & Away (locatie gebonden), Wake Up, Go to sleep, Timers, Eigen functies en functies van andere apps.

Home & Away

Met de Home & Away routine kun je aangeven of je alle lampen, een ruimte of zone wilt bedienen zodra je thuis komt of juist weg gaat. Via locatie voorziening geeft de Hue app een signaal richting de Bridge dat lampen aan of uit moeten.

Wake up, net als de Wakeup light

Met de Wake Up automatisering stel je de dagen en tijden in dat een lamp langzaam ‘fade in’. Hierdoor wordt je rustiger wakker. Je kunt alle lampen, meerdere ruimte of een zone laten faden.

Go to Sleep

De Go to Sleep automatisering zorgt dat je langzaam voorbereid om richting bed te gaan. Je kunt meerdere lampen langzaam dimmen.

Timer als routine

De Timer functie werkt als een wekker. Je kunt opgeven hoe lang het moet duren voordat een lamp iets moet doen. Zo kun je jezelf forceren om maximaal nog 30 minuten een boek te lezen en daarna te gaan slapen.

Eigen routines maken

Nog niet ontdekt wat je graag zou willen? Maak dan je eigen automatisering! Je geeft aan of de routine op een specifieke tijd moet afgaan of bij zonsopgang / ondergang. Je kunt een naam meegeven met de routine, aangeven of het op ‘random tijden’ moet gebeuren (tegen inbraak bijvoorbeeld) en wat er moet gebeuren met de lampen.

Routines van andere apps

Philips Hue maakt het mogelijk om ook vanuit andere apps automatisering in te schakelen . Zo kan een app van een derde partij eigen functies inbrengen en kun je deze via de Hue app aan/uitzetten.

Meerdere routines tegelijk

Automatisering komt altijd goed uit als je echt je huis slimmer wilt maken. Het is mogelijk om meerdere routines tegelijk in te schakelen zodat sommige zones of ruimtes op andere tijden aan gaan (of uit) dan andere. Kom je bijvoorbeeld thuis, dan wil je enkel dat je outdoor wandlamp enkel aangaat zodat je makkelijk de deur kunt openen zonder dat het hele huis aan gaat.