Wil je beginnen met Philips Hue maar ben je nog onbekend met slimme verlichting? WeChecked helpt je snel op weg. Zo ben je na het lezen van dit artikel helemaal op de hoogte betreft welke kleur mogelijkheden er zijn, welke type modellen lampen er bestaan en hoe je lampen kunt bedienen.
[ WeChecked streeft er naar om gidsen zo optimaal mogelijk te maken. Mis je iets in dit artikel? laat het ons weten via ons feedback formulier. ]
Bekendste merk slimme verlichting
Philips Hue is een van de bekendste namen van slimme verlichting. Sinds 2012 zijn de eerste lampen op de markt gebracht en komen er elk jaar nieuwe lampen en mogelijkheden beschikbaar.
Philips heeft het merk wereld groot gemaakt, maar is het merknaam sinds enkele jaren overgenomen door Signify.
Hue is bekend door de gebruiksvriendelijk, duurzaamheid en continue vernieuwingen. Dit gebeurt met software updates maar ook nieuwe lampen. In het algemeen is Philips Hue relatief duurder dan concurenten, maar zijn de lampen kwalitatief goed en werkt het systeem prima samen met Homekit (Apple) en Google Assistance.
Hoe werken de lampen?
Hue lampen zijn in bijna alle gevallen direct aangesloten op netvoeding. De lampen staan dus altijd ‘aan’, maar gebruiken weinig tot geen energie. Om lampen te bedienen maak je gebruik van Bluetooth of Hue Bridge. Een Bridge werkt met het zogenaamde Zigbee protocol (een manier van communicatie tussen verschillende slimme apparaten). Hierdoor kun je ook apparaten tegen elkaar laten praten en commandos geven. Zet bijvoorbeeld automatisch je lampen aan zodra de TV aan gaat als de zon onder is.
Weet je niet of je genoeg hebt aan enkel Bluetooth of ook aan Bridge moet aanschaffen? Beantwoord de volgende vragen:
- Wil je lampen automatiseren?
- Buiten huis de lampen bedienen?
- Verwacht je in de toekomst meer dan 10 lampen in huis te vervangen voor Hue lampen?
Is het antwoord bij 1 van de 3 vragen een ‘ja’, dan is het raadzaam om een Bridge te gebruiken.
Hoe bedien je Hue lampen?
Lampen van Philips Hue bedien je op verschillende manieren. Je hebt de Hue app, apps van derde partijen, kun je lampen automatiseren, gebruik je accessoires of gebruik je je eigen stem. Elk manier heeft zijn eigen specifieke eigenschappen:
- In de Hue App dim en wijzig je de kleur van een lamp of meerdere lampen in één ruimte.
- Automatiseer je lampen met routines. Zo kun je lampen automatisch aanzetten bij zonsondergang en op doordeweekse dagen om 23:00 uitschakelen.
- Philips Hue bied ook accessoires aan om lampen te bedienen. Met een dimmer switch dim je lampen lui vanaf de bank.
- Laat je stem horen en commandeer via Siri of Google Assistance dat een lamp aan of uit moet gaan.
- Hue bied de mogelijkheid om eigen apps te bouwen die communiceren met de lampen. Zo zijn er ook verschillende apps van derde partijen die je ook kunt gebruiken.
- En als laatst werkt natuurlijk de oude manier: het gebruik van een schakelaar.
Kleur mogelijkheden
Philips Hue kent een drietal kleur categorieën. Namelijk de kleuren “White” , “White Ambiance”, en “White and Color Ambiance”.
“White” kan een aantal wit tinten verlichten en kan dimmen.
Lees meer over de “White” kleuren optie
“White Ambiance” gaat verder dan white en bied ook verschillende warme en koude wittinten. Daarnaast krijg je de de optie om scenes te gebruiken.
Lees alles over de “White Ambiance” kleuren optie
“White and Color Ambiance” kan tot 16 miljoen verschillende kleuren verlichten. Het geeft de beste ervaring als je bijvoorbeeld je woonruimte sfeervol wilt maken bij het kijken van een film of zelfs tijdens het gamen.
Lees alles over de “White and Color Ambiance” kleuren optie.
Type lampen
Je hebt in je (droom) huis veel mogelijkheden om slimme verlichting te gebruiken. Of je nu een oude lamp slimmer wilt maken of opzoek bent naar een compleet nieuwe lamp. Philips Hue kent inmiddels ruim 200+ producten waar je uit kunt kiezen opgedeeld in de volgende categorieën:
- Losse lampen (in E27, E14 en GU10)
Blijf je huidige armatuur gebruiken en vervang enkel de lamp in een handomdraai. - Starterkits (met een Bridge en losse lampen)
Wil je beginnen met Philips Hue dan is een Starterkit een goede optie. Hier zit standaard een bridge bij en een aantal losse lampen zodat je snel van je nieuwe slimme verlichting kunt genieten. - Plafondlampen
- Hanglampen
- Wandlampen
- Inbouwspots
- Opbouwspots
- Spots
- Tafellampen
- Vloerlamp
- Lightstrips
- Play
- Accessoires
Door het brede assortiment is de kans ook groter dat je in de toekomst meerdere lampen zal aanschaffen. Het voordeel is natuurlijk dat het allemaal binnen het eco systeem van Hue valt en je alles vanuit één app kunt bedienen.
Binnen en buiten te gebruiken
Naast de bediening van de lampen zijn er inmiddels verschillende lampen ook buitenhuis te gebruiken. Zo maak je snel een sfeervolle tuin met padverlichting (ofwel sokkellampen genoemd), wandlampen en spots. Kenmerkend van de Outdoor serie is dat het in sommige gevallen ook op ‘low voltage’ werkt zodat je geen sleuf van 60CM diep hoeft te graven waar de voeding ligt. Je kunt dus de stroomaanvoer op enkele cm’s van de grond al neerleggen. Mocht je met je schop toch per ongeluk een kabel raken, dan raak je zelf niet gewond en kun je de huidige kabel vervangen.
Friends of Hue
Philips Hue bied een scala aan accessoires, maar werkt ook enige tijd samen met andere partners. Deze partners worden Friends of Hue benoemd, wat inhoudt dat ze ook accessoires maken die kunnen communiceren met Philips Hue lampen. Er zijn nog niet veel partners, maar werkt het al met bekende namen:
- Samsung SmartThings
De slimme apparaten serie van Samsung met o.a. koelkasten, TV’s en meer. - Razor
Bekend van de gaming apparatuur zoals muizen en toetsenborden - Niko
Een stijlvol merk wat onder andere schakelmateriaal produceert
Daarnaast worden de stem partners ook tot Friends of Hue bestempeld. Je moet dan denken aan Apple Homekit, Google Assistance en Amazon Alexa.
Je kunt nu echt beginnen met Philips Hue.
Je hebt het gered! De basis informatie rondom Philips Hue is nu bij je bekend en wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wil je nog een keer alle Hue lampen op een rijtje zien, bekijk dan de Philips Hue pagina.