Tado abonnement

Tado stond bekend als merk wat je zonder abonnement kunt gebruiken. Net als de producten die door de jaren heen zijn doorontwikkeld heeft het bedrijf zelf ook een nieuw pad bewandeld. Naast standaard functionaliteiten bieden ze inmiddels ook een betaald abonnement aan voor premium functionaliteiten. Wechecked heeft het uitgezocht en alle gratis functionaliteiten en tado abonnement functionaliteiten voor je op een rij gezet:

Tado gratis functionaliteiten:

Geofencing (met push notificatie)

De eerste belangrijkste functie die Tado vanaf het begin gratis aanbiedt is het inzetten van Geofencing. Geofencing betekent dat de Tado app door heeft of jij je thuis bevindt en/of andere gebruikers nog thuis zijn om te controleren of de verwarming aan of uit moet. Ben je onderweg en is je verwarming nog je huis aan het verwarmen, dan krijg je een push notificatie met de mededeling dat je huis wordt verwarmd terwijl er niemand thuis is. Je kunt dan zelf de app openen en de verwarming uitzetten. Wil je dat Tado automatisch zelf de verwarming uitzet, lees dan even verder bij de auto-assist functie.

Weer adoptie

Tado werkt met zogenaamde weer adoptie en houdt het weerbericht in de gaten en past zich hier naar aan. Door een ‘forecast’ te doen van de komende dagen weet Tado of het bijvoorbeeld slim is om het huis juist nu te koelen of te verwarmen zodat dit niet plots meer energie kost. De weer adoptie functie is volledig gratis.

Open raam detectie (met push notificatie)

Met de open raam detectie van Tado ben je snel op de hoogte via een push notificatie of er nog een raam open staat op een ruimte die je net aan het verwarmen bent. Zo kun je zelf beslissen om de ruimte niet te verwarmen of naar boven te lopen om het raam dicht te doen. De open raam detectie (met push notificatie) is gratis te gebruiken. Wil je dat het Tado systeem automatisch bij open raam detectie de verwarming uitschakelt, dan heb je de betaalde auto-assist nodig.

Klimaat comfort

De klimaat comfort functionaliteit houdt per ruimte in de gaten hoe de luchtkwaliteit is. Zo wordt er gekeken of het bijvoorbeeld te vochtig is zodat je kans op schimmel hoog wordt of te droog is. Je krijgt ook hints of je bijvoorbeeld even een raam moet openen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Smart Schedule

Elke producent van smart home producten probeert een stapje vooruit te denken. Zo heeft Tado naast thermostaten van Nest en Netatmo ook een smart schedule die jouw gedrag en aanwezigheid analyseert en hierop een plan maakt wanneer het beste is om je woning te verwarmen (of af te koelen). Wat Tado daarentegen extra doet is het weerbericht uitlezen en meten hoe snel je woning op temperatuur is. Hierdoor kan het systeem net efficiënter werken dan de concurrenten.

Statistieken en Analyse

Niets is leuker om te zien hoe je smart home zichzelf analyseert en zich aanpast op verschillende omstandigheden. Met de Stats en Analytics functie binnen de Tado app krijg je uitgebreid informatie wat je Tado systeem heeft gedaan en hoeveel je hebt bespaard. Je kunt bijvoorbeeld door een dag heen swipen om inzicht te krijgen wat er per uur gebeurde betreft energieverbruik, vochtigheid en zonlicht. Je wordt daarnaast ook bewuster van je gebruik en verspilling.

Tado abonnement functionaliteiten:

Naast de gratis slimme mogelijkheden biedt Tado ook andere slimme oplossingen aan. Dit werkt als een ‘premium’ model en werkt met een abonnement van €24,99 per jaar. Voor deze prijs kun je een jaar genieten van de volgende functionaliteiten:

Auto-assist

De auto-assist functie van Tado maakt je verwarmingssysteem ‘echt’ slim. Met de Auto-assist functie worden taken geautomatiseerd zodat er geen handmatige handeling van de jou wordt verwacht. Bij Open raam detectie of detectie dat je niet thuis bent wordt op de achtergrond de verwarming automatisch uitgezet. Je kunt nog steeds push notificaties ontvangen maar hoeft dus niets te doen.

Care & Protect

Met de Care & protect functionaliteit controleert Tado de status van je verwarmingssysteem en detecteert of een verwarmingselement minder goed presteert over tijd of dat er een fout in je CV ketel heeft opgetreden. Je kunt er dan zelf voor kiezen aan de hand van tekst en uitleg door Tado om dit zelf op te lossen of hier een expert voor in te huren (tegen eigen kosten). 

Alleen gratis functionaliteiten of een Tado abonnement?

Het is natuurlijk aan jou of je je huis zo slim wilt maken dat je zelf niet meer aan de knoppen hoeft te zitten als je het huis verlaat of als er een raam open staat. Heb je een moderne CV ketel en wil je kosten besparen door zelf eenvoudige problemen te verhelpen met de Tado app? Dan biedt een Tado abonnement de oplossing. Denk je deze functionaliteiten niet nodig te hebben, dan kun je gewoon genieten van de standaard functionaliteiten die Tado biedt met de slimme thermostaat, slimme radiatorknop of slimme aircobediening. Als het om besparen (in euro’s) en energieverspilling tegengaan gaat ben je beter af met een abonnement, maar is de vraag of de kosten (a 24,95 per jaar) zich opheft tegen op de besparing die je met Auto-assist oplevert. 

Tado auto assistance